Hírek

11ápr2024

Március elsején az egész óvoda ellátogatott a Mackó kiállításra, ahol több ezer mackót csodálhattak meg a gyerekek és a felnőttek.

Nőnap alkalmából meglepetéssel készült az óvoda minden kisfiúja a kislányoknak. Szeretettel adták át apró, saját készítésű ajándékaikat.

Megünnepeltük Nemzeti ünnepünket, ennek alkalmából Huszár érkezett hozzánk, aki bemutatta ruházatát, szükséges felszereléseit, mesélt a rég múlt időkről. Utána az iskolába menő nagyokkal csatlakoztunk a Várkastélynál rendezett városi rendezvényhez, melyen iskolások, óvodások szavalták el a nemzeti dalt közösen.

Húsvét hagyományához kapcsolódóan elégettük a Kiszebábot, bízva a rontás, a betegségek elűzésében, és jelképesen átléptünk a Tavaszba.

Megünnepeltük a Víz világnapját, ahol ismét sort kerítettünk érdekes kísérletekre. Óriás akváriumot készítettünk, és sokat beszélgettünk a víz fontosságáról.

Nyílt délelőttöt tartottunk óvodánkban a Húsvét jegyében, ahová nagy számban érkeztek szülők mind a négy csoportba, hogy együtt játszanak gyermekeikkel, és betekintést nyerjenek egy óvodai hétköznapba.

Utána óvodánkba is megérkezett a nyuszi, de mielőtt megkerestük volna az udvaron elrejtett meglepetéseket, előtte a kisfiúk a hagyománynak megfelelően locsoló vers kíséretében meglocsolták a kislányokat illatos kölnivel. Köszönet képen a lányok finom csokoládéval kedveskedtek nekik.






10ápr2024

Óvodánkban a Márciusi programok 4 nagyobb esemény köré épültek fel.

Elsőként nemzeti ünnepünket, a március 15-ei eseményeket egy interaktív mesejátékkal elevenítettük fel, melynek az „Aki nem lép egyszerre…” címet adtunk. A csoportokban zajló játékos tevékenykedtetések által kellően ráhangolódtak a gyerekek az ünnepi délelőttre. Ünnepi ruhába öltöztünk, kokárdát tettünk a szívünk fölé. Együtt meneteltünk, szavaltunk, énekeltünk, játszottunk. A nagyobb gyermekek részt vettek a városi szervezésű Flashmob-on, ahol közel 2000-en szavalták el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Csoportjaink ellátogattak és kis nemzeti színű zászlókat, virágokat vittek ki a Március 15-e terére.



A második nagyobb esemény az udvarunkon 20 facsemete ültetése volt. Evvel gondoltunk majd a jövő generációjára, akiknek majd a felnövekvő fák árnyékot biztosítanak a nagy melegben és otthont adnak sok-sok állatnak.


A harmadik eseményünk a Víz Világnapja köré szerveződött. Voltak, akik elsétáltak a közeli állatkereskedésbe, voltak csoportok, akik a Bakony-érnél kutakodtak, volt, aki a Bitva-patakig ment.


Ellátogatott hozzánk Emese néni és a vízi élővilágról mesélt nekünk.


A fenntarthatóságra nevelés kiemelt az óvodánkban, így kidobásra váró „szemétből” újrahasznosított képet készítettünk az óvoda folyosójára, ami a vízi és víz környéki életet modellezte.


Minden csoportban vizes kísérletek és játékok színesítették a gyermekek mindennapjait.


Bázisintézményként 23 óvodapedagógusnak tartottunk szakmai műhelymunkát a tapolcafői tanösvényen.

A negyedik nagyobb esemény a gyermekek életében a Húsvéti várakozás volt. Mint minden évben most is sok szép húsvéti ünnephez kapcsolódó verset, éneket, mesét hallgattak és tanultak a gyerekek. Készültek a hímes tojások és csodás barkácsolások díszítették az óvoda folyosóit. A húsvéti ünnepkör ügyességi játékait játszhatták, majd a locsolkodás és a tojáskeresés is izgalmassá és örömtelivé tettek a gyerekek napjait a finomságok mellett.



…köszönjük március, várjuk az áprilist!

 

10ápr2024

Nagyon mozgalmasan és tartalmasan telt a március az óvodánkban, sok új élménnyel gazdagodtunk:

  • Március 1. – Emese néni újabb látogatása során a Vizi világgal ismerkedtünk meg, a Lépten -nyomon mobil környezeti nevelő program keretében
  • Március 13-án egy Huszárbácsi jött el hozzánk és bemutatta az öltözetét, a kardját és mesélt a régi időkről. Mi is megemlékeztünk az 1948-49-esforradalom és szabadságharcról

  • Március 14-én a nagycsoportosokkal részt vettünk a Nemzeti dal közös szavalásán a Kastélykertben

  • Szabó Judit családsegítő munkatárs és kolléganője érzékenyítő foglalkozást tartott óvodánkban, mellyel beláthattunk a fogyatékkal élők világába

  • Március  22 – víz világnapja- játékos foglalkozások


  • Tavaszodik így a Húsvéti nyuszi is eljött hozzánk és nagyon köszönjük a fiúknak, hogy idén sem hagynak minket elhervadni

10ápr2024

Márciusban az első két hétben Nemzeti ünnepünkre készültünk, felelevenítettük az előző évben elsajátított ismereteinket, a csoport kisebb tagjaival új ismereteket osztottunk meg. Megtanultuk melyik országban élünk, mi hazánk fővárosa, mi melyik városban élünk, milyen a nemzeti hovatartozásunk, ezek az ismeretek minden magyar számára fontosak. Közösen és egyénenként is készítettünk nemzeti színű zászlókat, tulipánokat és nemzeti szíveket is. Közösen készültünk a Március 14.-ei közös szavalásra az Esterhazy kastélyba, és a  Tapolcafői Református templomban a Március 15.-ei műsorra, ahol a gyerekek nagyon szépen helyt álltak.

A 3.-4. héten pedig a Húsvéttal kapcsolatos szokásokkal, és hagyományokkal ismerkedtünk, berzseltünk tojást, készítettünk bárányt, nyomdáztunk tojást és természetesen a locsolkodás ünnepi pillanatai sem maradtak el, amire nem csak a fiúk készültek locsolóverssel és kölnivel, hanem a lányok is csokitojással, édességgel és köszönő versikével. Az udvaron pedig tojáskeresés várta a gyerekeket, az összegyűlt tojásokat szétosztottuk, és a gyerekek örömmel fogyaszthatták el az aprócska csokitojásokat.

A hónap hamar elrepült, az iskolai tavaszi szünetben pedig kicsit pihentek a gyerekek, felnőttek egyaránt.

8ápr2024

Az ünnep közeledtével a Fáy András lakótelepi Óvodában az elmúlt két hétben megszerveztük a hagyományos Magyar hét projektet.

A gyermek lelkét az ünnep hangulata nem tudja mélyen átjárni csupán egyetlen nap alatt, hiszen annak mondanivalóját, szépségét, erkölcsi üzenetét sem lehet egyetlen nap közvetíteni, ezért minden ünnepet, jeles napot egy hosszabb előkészületi időszakkal vezetünk be.

Ezt a megelőző időszakot változatos tevékenységekkel tesszük örömtelivé, a gyermek érdeklődését, kíváncsiságát napról napra tovább fokozzuk. Kezdtük mindezt az ünnepre való ráhangolódással, az óvoda helyiségeinek, ablakainak díszítésével, amelyben megjelenítjük az adott ünnepre jellemző színeket, szimbólumokat, majd rendeztünk egy régi magyar hagyományokból álló kiállítást, ahol az óvodánkba érkező gyermekek és szülők egyaránt megtekinthetik a nők, férfiak és gyermekek magyar népviseletét, ruháit, lehetőségük volt a gyermekeknek felpróbálni a rájuk illő darabot. Megtekinthették az igazi régi bőrcsizmát, csizmafelhúzót, a magyar terítékes asztalt, ahonnan nem hiányozhat a Gyulai kolbász és a jó magyar pálinka sem, persze csak jelképesen jelent meg mindez.  Megismerkedhettek a hungarikumainkkal, mint a pirosarany,  a Törley pezsgő, az Egri bikavér,  az Erős Pista,  a Vizsolyi Biblia. Emeletünkön berendeztük a Pilvax kávéházat, ahol beleülhettek egy kényelmes kávéházi székbe, és elképzelhették, beleélhették magukat, régen milyen körülmények között írhatta Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt, melynek részletével az elmúlt hetek során ismerkedhettek a gyermekek. Projektünk keretein belül a szülőkkel összefogva, az ő gyűjtőmunkájuknak köszönhetően, egy Retro magyar játékkiállítás is helyet kapott a folyosónkon, telis-tele olyan padlás látta játékokkal, ami talán a legizgalmasabb volt a gyermekek számára, hiszen belekukkanthattak abba,  hogy régen mivel játszottak még a szüleik, nagyszüleik, amikor ők voltak gyerekek. Az érkező szülők is újra és újra élték a gyermekkoruk emlékezetes pillanatait, amit ezen játékok tettek örömtelivé. Ezt bizonyítja az is, hogy nap mint nap perceket töltöttek a kiállítás előtt gyermekeikkel – mondta a tagóvoda vezetője.

A hét lezárásaként a szülők bevonásával egy igazi retro magyar autós mozizást szerveztek, melyhez a szülők gyermekek közös munkájával papírdobozokból készítettek saját kisautót, innen nézhettek a gyermekek egy retro mesét, mint a Mézga család vagy a Frakk, vagy Kukori és Kotkoda, a Tv Maci. Emellett igazi mozi élményt varázsoltak a kicsiknek azzal, hogy saját készítésű mozijegyet válthattak, valamint popcornnal, kojak nyalókával tették élvezetesebbé a mozizást.


8ápr2024

Márciusban is tovább folytatódtak állandó külön foglalkozásaink:

  • Hétfő: OviFoci 15.15-15.45 és 15.50-15.20
  • Kedd: Katolikus hittan: 15.45-16.15
  • Szerda: Kankalin Tehetséggondozó műhely foglalkozás: 15.00-15.30
  • Csütörtök: Református hittan: 15.00-15.30
  • Csütörtök: Néptánc 15.00-15.30

Március 11-15. között a Március 15. nemzeti ünnepünk kapcsán projekt hetet tartottunk óvodánkban. A hét minden napján programokat szerveztünk valamennyi gyermek részére.

Hétfőn ügyességi játékok:



Kedden barkácsolás:


Szerdán huszár látogatott óvodánkban:


Csütörtökön megnyitottuk Pilvax kávéházunkat, majd ellátogatottunk a városi programra is:



Közben pedig gyönyörű gyerekmunkák kerültek ki a faliújságokra:



Március 18-i héten a Víz Világnapja kapcsán minden csoportunkban a vízzel, vízi élettel, vízi élőlényekkel, víz fontosságával, felhasználásával foglalkoztunk minden csoportunkban. Csatlakoztunk a Happy hét 2024 programhoz is és rajzpályázatara is küldtünk gyerek munkákat, valamint beneveztünk egy Víz világnapi pólószerkesztő pályázatra is.


Március 25-26. kosárfonó délutánt szerveztünk szülők részre.


Március 25-i héten Húsvétra készülünk óvodánkban és elevenítjük fel az ünnephez kapcsolódó hagyományokat.


4ápr2024

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. § (1) bekezdése értelmében az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény.

Az a gyermek (a bölcsődei ellátásban részesülő gyermek kivételével), aki 2024. augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (2024. szeptember 1.) legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden – a városban lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező – hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelmét már teljesítették.

Azon gyermekek, akik 2024. szeptember 1. és 2025. augusztus 31. között töltik be 3. életévüket, óvodai felvételi szándékukat jelezhetik az intézményben és férőhely függvényében előfelvételt nyernek.

Teljes dokumentum letöltése >>

18márc2024

Nagy izgalommal készültünk a farsangra: ráhangolódásként feldíszítettük a csoportokat, öltözőket, folyosókat és a tornatermet. A faliújságokat is kidekoráltuk szemüvegekkel, bohócokkal, lufikkal, álarcokkal. A vidám színek és formák visszaköszöntek a versekben, mesékben,énekes játékokban és táncokban is.


Moziba is hívtuk a gyermekeket, ahol vetítésre került a Velencei karnevál, a Mohácsi busójárás, Bogyó és Babóca: Jelmezbál és a Bori mesékből Bori és a farsang.


A farsang napján játékos vetélkedőket rendeztünk: Székfoglalót, Tartsd a lufit a levegőben!, Jelmezfelvonulást.


Szomszédoltunk: meglátogattuk a többi csoportot és természetesen volt eszemiszom is szépen megterített asztaloknál, saját jellel ellátott poharakból.

Farsangi kavalkádunkon a tornateremben közösen táncoltunk a Répa, retek, mogyoró együttes zenéire: Tekeredik a kígyó.., Házasodik a tücsök..,Farsang van és víg a nóta..

A dalszöveget mozdulatokkal kísértük az Apacuka zenekar: Tükör és az Alma együttes: Nád a házam teteje c. dalait.

18márc2024

Ebben a hónapban is volt madaras előadás valamint Erdei ösvényen is.

Február második felében pedig a Testrészekkel, érzékszervekkel ismerkedtünk részletesen, volt érzékenyítő előadás a látás, hallás és mozgássérült gyerekekről, lerajzoltuk egy kipajtásunkat, és közösen kiszíneztük, készítettünk távcsövet, amivel egymást megnéztük, valamint több produktumon keresztül ismerkedtünk szerveinkkel, érzékszerveinkkel, a a témához kapcsolódó verseket pedig meg is mutattuk verselés közben. A témahetek végére minden kis Cinege csoportos gyermek felsorolta sz öt érzékszervét!

18márc2024

Február 02- án a Pegazus Színházba látogattunk el, ahol a Holle anyó meséjét nézhették meg a gyermekek, a műsor nagy sikert aratott.

Február 07 – 26 között a nagyok vízhez szoktatása történt, igaz a végére a gyermeklétszámunk a betegségek miatt nagyon lecsökkent, de a gyerekek nagyon élvezték a vízzel való ismerkedést.


Február 09- Itt a farsang áll a bál…Óvodánkban a hagyományoknak megfelelően a szülőkkel együtt vígadtunk, öltöztünk jelmezbe és természetesen a tombolasorsolás sem maradhatott el, így mindenki egy kis emléket is hazavihetett. A közös tánc, a játékok, még jobban összekovácsolták a gyerekeket és a szülőket egyaránt.


Ebben a hónapban is a tehetséggondozó program keretében voltunk az Erdei ösvényeken Huszárokelőpusztán, ahol megfigyelhettük a természet ébredését, a hóvirágokat, a fák rügyezését, játszottunk a kövekkel és árkot is ugrottunk.

A Lépten -nyomon mobil környezeti nevelő program keretében az állati otthonoké volt a főszerep, Emese néni interaktív foglalkozása révén.