Érik a szőlő, hajlik a vessző …….”
Az ősz eleje elhozta ismét a jó hangulatot az óvodánkba. A gyermekek már nagyon várták a szüreti kirándulásunkat, lelkesen kérdezték minden nap, mikor megyünk már szüretelni. Végre elérkezett a nagy nap. Az időjárás reggel nagyon meg ijesztett minket, de lelkesedésünket és jó kedvünket nem tudta letörni. Miután meggyőződtünk, hogy szép időnk lesz, elindultunk kirándulni a Somlóra, a Bogdán Birtokra.
A szőlő birtokos készséggel fogadott minket és azonnal elmondta a programot. A kilátás a Somlóra leírhatatlan volt és csodáltuk a gyermekekkel a sok szőlőbirtokot.
Miután a gyermekek egy kis harapnivalót vettek magukhoz, útnak indult a Borni Busz. Csoportonként szállította a gyermekeket, óvó néniket, dajka néniket, bemutatva a Somló szépségeit. Jókedvűen, jó hangulatban dalra fakadva mentünk a traktoros kisbusszal a Somló körül.
Miután visszaérkeztünk a birtokra, közelről megnézhettük a szőlőtőkéket, szőlősorokat és kóstolhattunk többféle finomabbnál finomabb szőlőt. Nagyon élvezték a gyerekek, hogy ők szedhették le a fürtöket a tőkéről és kóstolhatták, ízlelgethették kedvükre.
Érik a szőlő vár minket a dűlő csipegessünk……….
Szőlő kóstolás után lementünk a pincébe, ahol hatalmas fémtartályok vártak minket és csodálkozva néztük hihetetlen méreteiket. A gyerekek kipróbálhatták az üres tartályok visszhangosságát. Viccesen ajánlottuk a Birtok tulajdonosának, hogy majd a jövőben ebben a tartályban erjedő bornak legyen a neve „Somlai visszhang”.
Nagy örömmel és élvezettel mentünk végig az izgalmas pincén, aminek végén palackozó üzem várt minket. A sok üveget és díszes dobozokat megcsodálva búcsúztunk pincetúránktól és örömmel indultunk haza a sok ajándékba kapott szőlővel, amiből másnap az oviban szőlőlét készítettünk.
Szemezés, préselés, szűrés – Készült a must
Másnap aztán nagy szüreti mulatságra készültünk az oviban, vártuk, hogy mihamarabb saját készítésű szőlőlét kóstolhassunk.
Jó volt látni a sok csillogó szemet amikor a feldíszített udvaron meglátták a sok-sok szőlőt, amit a Birtokról hoztunk és az eszközöket, amivel készíteni fogjuk a szőlőlét.
Ezután hirtelen minden csoport szőlőt akart préselni. A gyermekek nagyon élvezték a must készítést és élvezettel kóstolták meg munkájuk gyümölcsét. A préselés után egy nagy táncházzal, énekkel, mókával lezártuk a szüretet.
Készítette: Gyimóti Eliza Betta