Honlap Bemutatkozás

Vajda Péter lakótelepi Óvoda

umf.jpg

nfu.jpg

esza.jpg

migrans-emb155x96.jpg

pedagogus-emb155x78.jpg

Pápa TV

Galéria válogatás

Tagóvoda választóVajda Péter lakótelepi Óvoda

vajda.jpg

A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Pápa város északkeleti szélén épült 1976-ban.
Tipikusan lakótelepi épületét a volt Esterházy vadaspark - mai nevén Várkert - veszi körül, gyönyörű természeti környezetet, jó levegőt biztosítva a gyerekeknek.
Megközelíthető a Fő tértől induló Gróf úton, vagy a 9; 10; 3. sz. helyijáratokkal

Az épület minden helyisége tágas, kényelmes. Minden csoporthoz tartozik külön mosdó, öltöző. A belső tereket az ügyes kezű, kreatív óvó nénik dekorációkkal, meleg, barátságos légkör kialakításával teszik vidámmá, kedvessé az ide járó gyerekeknek és szülőknek.
Az eredetileg 4 csoportos intézmény 1991-ben vált 5 csoportossá, amikor átalakítással sérült gyermekeket nevelő óvodai csoport indult. A sérült gyermekeket nevelő csoport 2013. januárjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került.
 

vajda_ovi_001_k.png     vajda_ovi_002_k.png

Csoportalakítás:

  • Az óvoda 4 csoportos (Napsugár, Pillangó, Rozmaring, Szivárvány csoportok), csoportjaink vegyes életkorúak.
  • Egy csoportban 2002 óta német nemzetiségi nevelés működik.
  • Három másik csoportban a Pápai Városi Óvodák pedagógiai programja szerinti sokoldalú, színvonalas óvodai nevelés folyik.

Alapelveinkből:

  • A játékot tartjuk az óvodás gyermek legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenységének, ezért a szervezett tanulási és ismeretszerzési lehetőségek mellett elsősorban ehhez biztosítunk időt, feltételeket.
  • A családdal szorosan együttműködve, egymás értékeit szem előtt tartva igyekszünk óvni, védeni, fejleszteni, szépre-jóra nevelni, szeretgetni a ránk bízott csöppségeket.
  • Gazdag, élményekkel teli, sokoldalú fejlődési lehetőséget nyújtó, boldog óvodás évek biztosítására törekszünk.
  • Csak a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő tevékenységeket vállalunk fel, amit hozzáértéssel és megfelelő színvonalon tudunk nyújtani.

    

Egyedi sajátosságaink, amelyeket speciális tárgyi és személyi feltételeink tesznek lehetővé

Német nemzetiségi nevelés

A Pápai Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére jött létre. Célja a magyarországi németek kultúrájának, hagyományainak felélesztése, megőrzése, német nyelvtanulás, valamint alapok nyújtása a körzeti általános iskola német nemzetiségi neveléséhez.

A szülőföld,- környezet,- természet megismerésére, védelmére és megszerettetésére nevelés.
A mai kor kihívása környezetünk védelme, amit már a korai kisgyermekkori nevelésbe is be kell építeni. Ezért tartjuk fontosnak gyermekeinknél a környezettudatos magatartás megalapozását, a természeti környezet megismerését és védelmét. Közeli erdeinkbe, vizes élőhelyekre szervezett kirándulásaink is ezt a célt szolgálják.

Hagyományőrzés, identitás alakítás.
Nevelésünkben fontosnak tartjuk a gyerekek identitás alakítását, magyarságtudatuk alapjainak lerakását, szülőföld szeretetük megalapozását, a magyar népi kultúra megismertetését, a népi hagyományok őrzését, az óvodás korosztály által megérthető népi jeles napokról való megemlékezést. Többek között ezt a célt szolgálják a lassan 2 évtizede működő gyermek néptánc foglalkozásaink is. A Rozmaring német nemzetiségi csoportban a gyermekek tárgyi környezetét  a magyarországi németek hagyományainak őrzéséhez  alakítják: népi textíliák, régi eszközök, játékok veszik körül őket.
Hasonlóan fontosnak tarjuk a szülőváros múltjának, hagyományainak, az Esterházyak kultuszának megismerését óvódás szinten, hiszen a volt vadaspark helyén áll az óvoda.

Közlekedési nevelés
Az óvoda udvarán levő gyermekméretű KRESZ pálya és sok-sok járművünk kiváló lehetőséget biztosít a közlekedés alapvető, a korosztály által megérthető szabályainak gyakorlati elsajátításához.

 

Óvodai nevelésünket színházlátogatások, bábszínházi élmények, zenés előadóművészek színes műsorai, játékos vízhez szoktatás, néptánc, kiállítás-és múzeumlátogatások gazdagítják

Intézményünk dokumentumai az alábbi linken megtekinthetők: http://varosiovodakpapa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=76