Honlap

umf.jpg

nfu.jpg

esza.jpg

migrans-emb155x96.jpg

pedagogus-emb155x78.jpg

Galéria válogatás

Tagóvoda választóPDF Nyomtat Email

Kányádi Sándor: Április hónapja

Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.

Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.

Búsnak teszi magát,
szeme könnyben ázik,
mindegyre lehunyja
sűrű szempilláit.

Aztán gondol egyet,
fülig fut a szája,
s ránevet a fényben
hunyorgó világra.

Áprilisban érkeznek vissza Magyarországra kedvelt költöző madaraink, a fecskék! Hangos csivitelésükkel már a biztos tavaszt jelzik.

Három fajtája él Magyarországon: a füstifecske, a molnárfecske és a partifecske.

A fecske nyállal összetapasztott sárból és szalmatörekből a házak eresze alá építi fészkét, és itt költi ki fiókáit tavasszal. A molnárfecske fészke teljesen zárt, csak a tetején van egy kis nyílás. Amikor a kis fiókák kikelnek a tojásból, a fecskepár fölváltva száll el élelemért: a rovarokat reptükben kapják el.

Weöres Sándor: Eresz alól

Eresz alól fecske fia
ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszú kukac,
ízesebb, mint a méz?
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle
belefér igazán.

Amikor a fiókák már tudnak repülni, akkor gyakran kiülnek a telefondrótra vagy egy faágra, és ott várják az etetést.

Gazdag Erzsi: Fecskenóta

Zeng a fészek
reggel óta,
felcsendült a
fecskenóta:
- Csit-csivit,
csit-csivit!
Itt a tavasz!
Itt van, itt!

Megvan még a
régi ház,
bár megkopott
rajt' a máz.
Nosza, rajta!
Fecske módra
kimeszelik
nótaszóra:
- Csit-csivit,
csit-csivit!
Itt a tavasz!
Itt van, itt!

 

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Óvodáinkban is megemlékezünk erről a napról, közös családi délutánokkal, virágültetéssel, barkácsolással, melyek közben gyermekeinknél a környezettudatos magatartás kialakítására törekszünk, a természet megszerettetésére, védelmére nevelünk.

Újrahasznosítás során pl. pet palackból többféle tárolót, ügyességi játékot is készíthetünk.

A természet szeretetéhez és az emberi érzésekhez kapcsolódik a következő mese, amelyet gyermekünknek kell befejeznie. A befejezések között nincs két egyforma, mindenki az addigi élettapasztalatainak megfelelően fejezi be. Jó és hasznos játék ez felnőttnek, gyermeknek egyaránt.

A Fák titkos szíve

A nyúl egy alkalommal élelem után kutatott, valahol Afrikában. Iszonyatos volt a hőség, s csak az járt az eszében, milyen jó lenne egy kis árnyék. Egyszer csak meglátott egy hatalmas, öreg mangófát. Közelebb húzódott, és udvariasan engedélyt kért, hogy beléphessen a hűs árnyék területére.
A fa engedélyt adott, a nyúl pedig lehuppant az árnyékba, majd így szólt: “Ó, Kedves Öreg Fa, hálásan  köszönöm az árnyékod”.
Nem sokkal később a nyúl azt érezte, nagyon viszket a háta.
“Kedves Öreg Fa! – szólalt meg ismét. – “Lennél olyan jó és megengednéd, hogy a törzsedhez dörzsöljem a hátamat?”. A fa így válaszolt: „Természetesen kedvesem.” A nyúl ezt is megköszönte.
A fa kis idő múlva megszólalt: „Nyulacska, te vagy az első teremtmény, aki ilyen tisztelettel és megbecsüléssel fordultál hozzám. Viszonzásul szeretném megmutatni neked a fák titkos szívét.”
Azzal a fa törzséből kiemelkedett egy ajtó, megnyílt, és a nyúl besétált rajta. Alighogy belépett és megpillantotta a csodálatos kertet, melyhez hasonlót még életében nem látott, földbe gyökerezett a lába. Ragyogó lágy fény világított meg mindent. Egy patakocska folyt keresztül a kerten és annak medrében csillogtak az arany és ezüst gyöngyszemek, drágakövek, gyűrűk. A fákon varázslatos gyümölcsök kínálták magukat és a kincsektől roskadozó bokrok pompáztak ezer színben. A nyúl nem nyúlt semmihez: leült a fűre és csak szívta magába a fa titkos szívének szépségét.
Végül a fa megszólalt: „Barátom, te megmutattad nekem, hogy képes vagy megtartani a szavad, ezért szeretnélek megajándékozni. Válassz kincseimből valamit, ami tetszik”.
A nyúl örömében ide-oda ugrándozott, végül egy rubintos aranygyűrűt választott és ráhúzta a farkára. Megköszönt mindent a fának, és megígérte, hogy soha senkinek nem beszél arról, amit látott.
Hazafelé az úton lesben állt a hiéna és meglátta a nyúl farkán a csillogó gyűrűt. Megfenyegette, ha nem mondja el, honnan szerezte, megeszi. A nyúl féltette az életét és elárulta a hiénának, hogyan jutott a gyűrűhöz.
A hiéna azonnal a fához sietett, és képmutató udvariassággal azt kérte, hadd üljön a fa árnyékába, hadd dörzsölhesse a hátát a fa törzséhez. Végül a fa megengedte, hogy megnézze a szívét is, miután a hiéna megígérte, nem nyúl semmihez.
Amint azonban az ajtó kinyílt, a hiéna mohón a fák gyümölcseire vetette magát és teletömte annyi kinccsel a hátizsákját, amennyi csak belefért. Letörte az ágakat, letaposta a virágokat. Tört, zúzott, amerre járt.
Amikor a fa már nem bírta elviselni a pusztítás okozta fájdalmat, úgy döntött, bezárja szívének ajtaját, és nem nyitja ki többé senkinek.
A fény egyszer csak halványodott és az ajtók kezdtek becsukódni. A hiéna képtelen volt menekülni nehéz zsákmányával, ezért mindent elszórva futott az ajtó felé. Az pedig csukódott, csukódott…”

Egy kis zene a szép tavaszi napokra:

Alma együttes: Nád a házam teteje
Kolompos együttes: Én elmentem a vásárba
Népdalok kicsiknek

Kellemes kikapcsolódást, tartalmas közös játékot kívánunk!